پروتکل های SSH و Telnet نمونه ای از پروتکل های شبکه ای هستند که برای مدیریت سرور از راه دور کاربرد دارند. این دو پروتکل از نظر برخی از ویژگی ها تفاوت هایی با یکدیگر دارند که در این مقاله می خواهیم به بررسی تفاوت های SSH و Telnet بپردازیم.

پروتکل SSH  و پروتکل Telnet  چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

پروتکل SSH و پروتکل Telnet که به ترتیب مخفف Secure Shell و TeleNetwork هستند، 2 مورد از پروتکل های معروف و شناخته شده برای مدیریت و کنترل تجهیزات موجود در شبکه و سرورها از راه دور می باشند. به کمک این 2 پروتکل به راحتی می توانید پیکربندی تمام دستگاه ها با توجه به فرمان هایی که ارائه می شود، انجام دهید.

پروتکل SHH و پروتکل Telnet از نظر عملکردی هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند و شما می توانید یک کار را هم با پروتکل SHH و هم با پروتکل Telnet انجام دهید.

این دو پروتکل اگرچه از نظر عملکرد با یکدیگر تفاوتی ندارند، ولی از نظر برخی از جهات دارای تفاوت هایی با یکدیگر می باشند که در اینجا قصد داریم قبل از بررسی تفاوت های SSH و Telnet شما را تا حدی با ویژگی ها و خصوصیات هر کدام از آنها آشنا کنیم.

پروتکل SSH در واقع یک روش بسیار قدرتمند و پرکاربرد نرم افزاری بوده که به منظور دسترسی به امنیت شبکه مورد استفاده قرار می گیرد. به این صورت که داده های فرستاده شده از کامپیوتر به شبکه توسط این پروتکل رمزنگاری شده تا در طی مسیر هیچ سروری توانایی مشاهده این اطلاعات را نداشته باشد. بعد از اینکه اطلاعات به مقصد اصلی خود رسید، به صورت خودکار رمزگشایی خواهد شد.

پروتکل Telnet یک پروتکل سرویس دهنده و سرویس گیرنده می باشد. ارتباط این پروتکل بر پایه TCP روی پورت بیست و سه انجام می شود.

مهمترین تفاوت های SSH و Telnet

همانطور که قبلاً اشاره کردیم، این 2 پروتکل علی رغم شباهت هایی که از نظر عملکرد دارد، از برخی جهات با یکدیگر تفاوت دارند که در اینجا می خواهیم شما را با مهمترین تفاوت های SSH و Telnet آشنا کنیم.

اولین و در واقع مهمترین تفاوت پروتکل های SSH و Telnet از نظر امنیتی می باشد. به این صورت که پروتکل Telnet از هیچ مکانیزم امنیتی برخوردار نمی باشد. از این رو زمانی که شما با استفاده از این پروتکل اطلاعاتی را رد و بدل می کنید، این اطلاعات بدون رمزنگاری منتقل می شوند، به عبارت دیگر اطلاعات شما به صورت Clear Text رد و بدل می شوند. به همین دلیل افراد سودجویی مانند هکرها به راحتی می توانند اطلاعات مهم شما، مانند رمز عبور کارت های اعتباری را به دست آورند.

اما همانطور که گفته شد، در صورتی که شما از پروتکل SSH برای انتقال داده و اطلاعات استفاده می کنید، این اطلاعات به صورت کاملاً رمزنگاری شده منتقل می شوند و هیچ هکر و سرور مهاجمی نمی تواند به آن دسترسی پیدا کند.

انتقال اطلاعات بدون رمزنگاری، به عنوان یک نقطه ضعف پروتکل Telnet به شمار می رود. در حالی که در پروتکل SSH این نقطه ضعف وجود ندارد.

تفاوت SSH و Telnet

علاوه بر این که انتقال اطلاعات در پروتکل SSH به صورت رمزنگاری انجام می شود، شما می توانید در زمان استفاده از این پروتکل از امکانات دیگری مانند احراز هویت بهره مند شوید. این امکان باعث می شود که مطمئن شوید منبع داده ها دقیقاً همان دستگاهیست که در ابتدا به آن متصل شده اید و هیچ دستگاه دیگری بین این ارتباط وجود ندارد.

عدم وجود قابلیت احراز هویت به افراد دیگر این امکان را می دهد که بتوانند در بین این ارتباط اختلال ایجاد نماید و هر کاری که می خواهد، انجام دهد.  پروتکل SSH با توجه به برخورداری از قابلیت Public Key به منظور رمزنگاری اطلاعات و احراز هویت دستگاه منبع، احتمال وقوع چنین شرایطی را به حد صفر می رساند.

در پروتکل SSH برای اینکه اطلاعات بتوانند به صورت رمزنگاری شده و ایمن منتقل شوند، تعداد داده های انتقالی در هر بسته اطلاعاتی کاهش پیدا کرده است.

به همین دلیل برای اینکه بتوان اطلاعات مساوی و یکسانی را توسط پروتکل های SSH و Telnet منتقل کرد، طبیعتاً مدت زمان بیشتری نیاز خواهد بود که این افزایش زمان سبب بالا رفتن پهنای بند و در نتیجه بالا رفتن Overhead در شبکه شود که این موضوع یکی از مشکلات استفاده از پروتکل SSH  می باشد.

با توجه به ایمن تر بودن SSH در مقایسه با Telnet چرا هنوز هم از Telnet استفاده می شود؟

با توجه به بخش های قبلی متوجه شدیم که یکی از مهمترین تفاوت های SSH و Telnet، ایمن تر بودن پروتکل SSH در مقایسه با پروتکل Telnet می باشد. با توجه به این موضوع ممکن است که این سوال در ذهنتان به وجود آمده باشد که چرا علی رغم ایمن تر بودن پروتکل SSH هنوز هم در بسیاری از موارد از پروتکل Telnet استفاده می شود؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم هدف از طراحی و تولید پروتکل Telnet استفاده در مقاصد خاص و ویژه ای مانند شرایط امتحان و رفع ایراد بوده که هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرند.

ناگفته نماند که امروزه افزونه های امنیتی متعددی برای پروتکل Telnet به وجود آمده است تا امنیت آن را افزایش دهد. اما علی رغم این افزونه میزان امنیت پروتکل Telnet به اندازه پروتکل SSH نخواهد بود از این رو در بیشتر محیط ها و شبکه های عمومی از پروتکل ایمن SSH استفاده می شود. (تصویر4)

تفاوت های SSH و Telnet از نظر موارد کاربرد

تفاوت پروتکل SSH و Telnet تنها محدود به امنیت اطلاعات نمی شود، بلکه این 2 پروتکل از نظر کاربرد نیز با یکدیگر تفاوت دارند. به عنوان مثال پروتکل Telnet بیشتر در شبکه های خصوصی کاربرد دارد، این در حالتی است که از پروتکل SSH بیشتر در شبکه های عمومی استفاده می شود که همین امر نشان می دهد که پروتکل SSH باید از امنیت بالاتری برخوردار باشد.

خلاصه تفاوت بین SSH و Telnet

در اینجا می خواهیم به صورت کاملاً خلاصه و در قالب چند جمله تفاوت های SSH و Telnet را برایتان مورد بررسی قرار دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *